Het is fijn dat er na de uitzending van een populair amusementsprogramma over Ayahuasca (vol eenzijdige, ongefundeerde, uit de context gehaalde en veelal onjuiste informatie, wat behoorlijk wat negatieve gevolgen heeft gehad voor het gebruik van Ayahuasca in Nederland) en andere populaire mainstream programma’s en sensatiebeluste artikelen in de media, nu op een positievere manier aandacht en wetenschappelijk onderzoek komt naar de werking van dit potente medicijn. De onderzoekster praat in wetenschappelijke Jip en Janneke taal en noemt Ayahuasca nog steeds een ‘drug’ en heeft het over ‘trippen’, wat het medicijn geen eer aan doet. Juist die platte vergelijking met drugs creëert zo veel onbegrip en negativiteit. Maar ‘t zal een kwestie van taal en woordgebruik zijn.

“Ayahuasca is een natuurlijke en psychoactieve drug die oorspronkelijk uit het Amazonegebied komt en daar tot op heden nog veel gebruikt wordt. Op het moment wordt het ook steeds meer toegepast in Nederland voor reinigingskuren en mentale bevrijding. Dr. Kim van Oorsouw (Maastricht University) vertelt er in haar college meer over.”

In deze lezing wordt uitgelegd wat er gebeurt op verschillende lagen van je hersenen, waarom het voorbereidende dieet zo belangrijk is, waarom het niet samen gaat met bepaalde medicatie en daar dus ook altijd goed naar geinformeerd moet worden, de icaro’s die live gezongen worden tijdens de ceremonie en dat het belangrijk is zorgvuldig te zijn in waar en bij wie je drinkt, etc.

Hier kun je de video bekijken van de Universiteit van Nederland met de titel: “Waarom helpt Ayahuasca tegen stress en depressies?”