Yama’s book ‘From Disorder to Gift, a personal story about the transformation of a bipolar disorder’, is written in Dutch. Hopefully it will be translated in English.

Van Stoornis naar Gave
Een persoonlijk verhaal over de transformatie van bipolariteit

Toen niks meer leek te werken en de experts het ook niet meer wisten, besloot Yama Voorhorst het roer weer in eigen hand te nemen. Op eigen houtje vond ze haar weg uit het doolhof van de geestelijke gezondheidszorg terug naar blakende gezondheid. Ze is nu los van behandelaren, volledig vrij van farmaceutica en verlost van nagenoeg alle symptomen.

Sterker nog, het is veel meer dan dat! Yama vond zichzelf uiteindelijk terug op een oud sjamanistisch pad, alwaar ze toegang kreeg tot universele spirituele wijsheid en deze transcendentale energieën nu in deze wereld mag overbrengen.
Op verzoek van velen om haar informatie en ontdekkingen te delen, is Yama’s persoonlijk document uitgegroeid tot een boek over haar ziekte, (zelf)heling en de uiteindelijke transformatie die plaatsvond.

Over de auteur
Deva Yama (Minke Voorhorst) begeleidt persoonlijke en spirituele ontwikkelingsprocessen in het veld van tantra en werkt met sjamanistische plantmedicijnen.  Ze ondersteunt anderen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen proces, waardoor ook zij hun volledige potentie kunnen gaan inzetten.

Op 23 april 2019 verscheen Van stoornis naar Gave van Yama Voorhorst bij uitgeverij Ankh Hermes. Bestel hier

Powervrouw met een bijzonder zelfgeschreven boek! Congratz Yama, dankjewel voor deze gift en het uitdragen en openen van deze taboes en kracht!

Marion Visje

Trots op Yama Voorhorst, die haar autobiografische verhaal met de wereld deelt. Zo goed dat er meer openheid komt ten aanzien van psychische ‘ziekten’, de wereld van de psychiatrie, medicatie en alternatieven! 

Carry Maarse

Hoe gaaf dat jij jouw verhaal in woorden hebt gevat, zodat het ook voor een grotere groep toegankelijk is. Want juist door jouw levenservaring heb jij zo veel te brengen en te laten zien dat het ook anders kan in deze lineaire wereld. 

Manon Jansen

Geweldig! Gefeliciteerd! Ik werk nog steeds in de psychiatrie en word vaak diepongelukkig van wat ik zie gebeuren, ondanks de beste bedoelingen. Ik kan niet wachten om je boek te gaan lezen! 

Alexandra Rakemann

Gefeliciteerd Yama, super gaaf... wat had ik die heling voor mijn mama gewenst van jongs af aan. Ze heeft net haar aardse jasje uit gedaan. Wat was ook zij moedig op haar laatste levensreis.   

Georgette Nirmala 

Je verhaal raakte me al in jouw workshop op het Lorelei Festival en ik, zei de gek met ietwat andere diagnoses, kan voelen dat het resoneert in mij. Dat ik het óók kan. Ik ben bezig met mijn transformatie.. stapje voor stapje…soms snel en soms als dikke stront… en jij inspireert me.

Monique Rutten

Wat ontzettend mooi dat je je verhaal zo met de wereld deelt. Heel erg nodig. Ik heb zin om het boek te lezen. 

Katrina Deutekom

Geweldige prestatie! Ja dat boek ook, maar vooral de weg die je hebt afgelegd en waar je nu zo krachtig en prachtig op wandelt. Petje af, lieve Yama. Ik ben super trots op je!!!!  

Linda van Gaalen

Lieve Yama, wat heb jij een overwinning te vieren en te delen met de HELE WERELD!! En om in jouw stijl te blijven, zó gek was je dus niet! Wel té gek dat je hiermee een voorbeeld geeft, een power en een boost aan al diegene die nog gedrogeerd zijn. Van reguliere zooi naar mooi weer de regie. Dat mag je zeker vieren en ik vier het graag met je mee. Één exemplaar van de éérste druk mag zeker jouw handgeschreven krul in komen! 

Mathilde van den Broek 

Jij dappere, mooie vrouw… een voorbeeld voor velen hoe het ook anders kan. 

Sabrina Janssen

Wauwwwwww respect en dank voor al het verschil je maakt in de wereld! 

Bregje Bressers

Een verhaal van transformatie op het pad van (zelf) heling, plant medicijnen en de moed om het anders te doen! Inspirerend!!!

Saskia Van der Bron

Veel respect!! Kwetsbaarheid ombuigen tot kracht!!! Heel dankbaar omdat je zoveel met ons wil delen! Chapeau met je boek. De hoofdstukken zijn leuk benoemd. Nu nog de verfilming! 

Marjan Tuyttens, België

Natuurlijk is dit mogelijk: eerst geloven in JE-ZELF, de verbinding voelde je al en hulp uit het UNIVERSUM maakte het compleet en mocht het in een boek worden omgezet om daarmee velen te inspireren. GEFELICITEERD! 

Annemarie van de Sande

Dear Yama, I just closed your book, with a smile on my face… So much in common on our path. Different routes but essential same teachings. I love you… My Sister of Darkness and Light.

LilithMagdalena Abeel

Ik heb het boek net uit! De rauwheid, eerlijkheid, menselijkheid, kwetsbaarheid, en ook de kracht, liefde en dankbaarheid waarmee je je verhaal hebt gedeeld is voor mij echt heerlijk en verfrissend. Echt “something real”! Dankjewel. Ik bewonder de intensie van jouw pad. En herken er ook dingen van mezelf in. Ik heb er veel aan.

Anna Begas

“Je hebt me vertrouwen, hoop, liefde en heling gegeven met je verhaal… Ook kan ik zeggen dat ik goed op weg ben en mag ik steeds meer zijn wat ik ben.”

Andrew Verberk

Dit boek neemt je mee langs Yama’s levensloop. Op rauwe en indringende wijze krijg je een inkijkje in haar transformatieproces. Inspirerend!

Saar

Theatermaakster, docente, moeder en coach Yama Voorhorst besluit na 25 jaar GGZ-behandelingen en medicatie dat het anders moet. In vier delen schrijft zij openhartig over haar jeugd, de intensiteit van haar bipolariteit, het gehele GGZ-spectrum dat zij doorloopt, de eilandjes binnen de hulpverlening, relaties en de komst van haar kind. Rond haar veertigste wil zij de regie over lijf en leven weer terug. Het mentale keerpunt is welhaast ‘schokkend eenvoudig’. Daarnaast laat zij haar onfeilbare geloof in de rationele wetenschappen los en begint het sjamanisme als holistische kijk op heling te zien. Ze heeft de moed om haar ziekte als leermeester te zien en bouwt GGZ en medicatie af. Alle veranderingen gaan absoluut niet zonder slag of stoot. De auteur waarschuwt dan ook op nuchtere wijze: alles valt of staat met een gedegen begeleiding en is wellicht ook niet voor iedereen zo om te keren. Maar haar pleidooi is helder: er zijn alternatieven voor reguliere hulpverlening en langdurig medicijngebruik. Leest als een trein, met beide benen op de grond, bij vlagen ontroerend, aangrijpend en herkenbaar.

Marianne Jans

Het is razend knap hoe Yama enerzijds haar diepste dalen en innerlijke zoektocht met de lezer deelt terwijl ze anderzijds ook de reguliere behandelaars hun woord laat doen door haar verhaal te larderen met passages uit haar patiëntendossier. Voor mij een ijzersterke manier om te laten zien hoe lastig het is (of eigenlijk onmogelijk) om je niet-holistisch te laten behandelen, het geheel is zoveel meer dan de som der delen. Mooi hoe de plantmedicatie Ayahuasca in dit boek de aandacht krijgt die het verdient. Zelf ervaringsdeskundige weet ik dat bi-polariteit vaak een contra-indicatie is voor Ayahuasca, terwijl het middel voor mij veel genezender is dan welk ander regulier middel ook. Fijn dat deze gedeelde ervaring met dit boek verder verspreid gaat worden, hopelijk volgt er ook meer onderzoek.

Een must-read voor iedereen die bekend is met BPS en zich afvraagt of er meer mogelijk is dan de huidige voornamelijk medicinale symptoombestrijding binnen de GGz. Een inspirerend en krachtig voorbeeld!

Solangers, via bol.com

Dit boek heeft me diep geraakt. Het is een hart onder de riem voor iedereen die op zoek wil naar zijn eigen weg, waarheid en wijsheid, op welk vlak dan ook. Maar het is zeker een must-read voor mensen die te maken hebben met psychiatrische problemen, en zich overgeleverd voelen aan deskundigen en medicatie. De manier waarop Yama haar weg beschrijft getuigt van moed en wijsheid. Nergens keert ze zich tegen de gevestigde orde, of vervalt ze in slachtofferschap. Ze beschrijft op een zeer persoonlijke manier haar weg, zonder daarmee te zeggen dat dit de enige of de juiste weg is voor anderen. Ze nodigt de lezer uit om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn/ haar eigen leven en diep naar binnen te kijken en te voelen wat nodig is. Het boek is een pleidooi voor een holistische kijk op psychiatrische problemen, waarin spiritualiteit een plek heeft. Wat zou het mooi zijn als dit boek gelezen werd door psychiaters en andere mensen die werkzaam zijn in de GGZ!

Jiska S, via bol.com

“Yama laat zien wat er kan. Het is jou om te doen wat voor jou nodig is.” Yama’s verhaal brengt heel duidelijk de binnenwereld over van iemand met een diagnose. Hoewel ik zelf geen bipolaire stoornis heb, waren veel van haar ervaringen erg herkenbaar. Het boek heeft me inspiratie gegeven om zelf anders en beter om te gaan met mijn prikkelgevoeligheid en dissociatie. De suggestie dat moeilijk ‘hier’ kunnen zijn geen kwestie is van stoornis maar gave wist ergens al, maar daar kan je blijkbaar nog veel verder in gaan. Yama laat zien wat er mogelijk is. Het is aan de lezer om te besluiten wat er in zijn/haar leven moet veranderen.

Merel, via boekenwereld.com

Yama heeft met haar boek een stukje herinnering aan mij gegeven in wie ik ben en me wakker geschud in wat me te doen staat om die persoon weer te worden… Als iemand die niet gediagnostiseerd is met een bipolaire stoornis herken ik veel kenmerken/symptomen in mijzelf, en ik geloof dat iedereen die haar boek zou lezen zich wel in Yama herkent, in wat voor mate dan ook. Dat is dus het mooie van dit boek, het is in mijn ogen inspirerend en hoopvol voor iedereen die struggled met zichzelf een het leven het juiste te doen om de beste versie van jezelf te worden. Petje af en een diepe buiging voor de weg die je hebt afgelegd.

Shidhi, via bol.com
Het boek dat Yama geschreven heeft, is een verhaal waar veel mensen wat aan zullen hebben. Veel mensen zullen zich herkennen in het beeld dat zij neerzet middels dit boek. Haar schrijfstijl is helder, overzichtelijk en bevat de structuur die je nodig hebt als je op wat voor manier dan ook bekend met bent met psychiatrie, dan wel spiritualiteit. Wanneer je dit zelf aan de hand hebt of nauw betrokken bent bij mensen die te maken hebben met psychisch lijden, ben je vaak emotioneel betrokken bij de hoofdpersoon in een boek. Yama ontdoet deze thema’s echter van al het welbekende drama en dat maakt t voor mij prettig leesbaar. Las het boek in twee middagen uit. Voel diep respect voor Yama en de manier waarop zij haar transformatie vorm gegeven heeft. Ik bewonder haar om haar vechtlust en om haar moed dit alles op te schrijven en te bundelen tot een schitterend boek!
Barbara van der Wulp

Prachtig boek, rauw, inspirerend, oprecht. Het boeide me vanaf de eerste bladzijde! Heel hoopgevend om deze “ziektes” ook anders te kunnen gaan bekijken en labelen als gave. Zeer moedig en krachtig, een aanrader!

Maartje Aalberts

Een prachtig persoonlijk verhaal van wat de bipolaire stoornis ook is – een opening naar andere dimensies
Yama beschrijft haar reis door de diepe dalen van haar geest en uiteindelijk naar haar transformatie op een enorm invoelbare en persoonlijke manier, zonder dat zij daarbij haar weg neer wil zetten als DE weg om uit een bipolaire stoornis te komen. Juist dat maakt haar boek zo waardevol. Het kan een inspiratiebron zijn voor iedereen die worstelt met de duisternis.

José Hoekstra, via boekenwereld.com

Heel mooi, openhartig en zeer inspirerend boek over het bijzondere verhaal van een nog bijzonderdere vrouw. Een pittig thema met toch ook veel humor beschreven. Dankbaar dat Yama zo open haar verhaal wilde delen in dit boek. Ik ken haar nu sinds ruim een halfjaar en het lijkt wel of ze over een vorig leven schrijft. Enorm veel bewondering voor de weg die ze heeft afgelegd en waar ze nu staat. Ze is een inspirator voor velen en doet onbeschrijfelijk helend werk nu voor een ieder die haar hulp kan gebruiken. Ik ben haar intens dankbaar en raad dit boek dan ook aan iedereen aan.

Maaike Johanna Delft, via bol.com
Het is razend knap hoe Yama enerzijds haar diepste dalen en innerlijke zoektocht met de lezer deelt terwijl ze anderzijds ook de reguliere behandelaars hun woord laat doen door haar verhaal te larderen met passages uit haar patiëntendossier. Voor mij een ijzersterke manier om te laten zien hoe lastig het is om je niet holistisch te laten behandelen, het geheel is zoveel meer dan de som der delen. Mooi hoe de ondergewaardeerde plantmedicatie Ayahuasca in dit boek de aandacht krijgt die het verdient. Een must-read voor iedereen die bekend is met BPS en zich afvraagt of er meer mogelijk is dan de huidige voornamelijk medicinale symptoombestrijding binnen de GGz.
Karin Bartels, via boekenwereld.com

Net de laatste letters opgezogen van dit prachtige boek… hmmmmmmm, het is een feest van herkenning…
Het is een zeer inspirerend boek voor mij omdat ik zeer veel herken, omdat ik ook een bipolaire “stoornis” heb en daar inmiddels ook heel goed mee kan leven. Er spreekt een enorme hoop uit en dat is zeer welkom in deze tijd. Wat is er allemaal niet mogelijk als je als mens contact kan maken met de bron van het leven en als je gaat leven in lijn met je eigen potentie… onbeschrijfelijk wat er dan mogelijk is! Kopen… een echte aanrader!

Godert Verbiest, via bol.com

Een zeer inspirerend, ontroerend en heftig persoonlijk verhaal. Op een aantal punten zeer herkenbaar vanuit mijn eigen ervaringen en situatie m.b.t. de psychische hulpverlening en het beleid om alles “op te lossen” met medicaties. Het boek is zeer respectvol geschreven en hoopvol voor een ieder die in een soortgelijke situatie heeft gezeten of nog steeds zit! Het  alternatief om enig perspectief te vinden vanuit het doolhof van onze westerse aanpak van (geestes-)ziektes is hartverwarmend …

Coen Kersten, via bol.com

Yama beschrijft haar weg van wond naar wonder
Ik heb Yama’s boek in één adem uitgelezen. Hij kwam op het juiste moment, op een moment dat ik ontmoedigd was geraakt door mijn voortdurende terugvallen en stemmingswisselingen. Het boek van Yama gaf mij de kracht en het vertrouwen dat het ook mij zal lukken om in mijn ‘stoornis’ de gave te herkennen en te leren leven met mijn grote gevoeligheid. Ik ben Yama zeer dankbaar dat ze de moed heeft gehad haar hele verhaal zo open en kwetsbaar maar ook zo krachtig, vol humor en compassie en zonder zwaarte en slachtofferschap aan de wereld te geven. Een groot cadeau en de weergave van een krachtig en inspirerend stukje levenskunst.

Erica, via boekenwereld.com

Recensie van het boek Van Stoornis naar gave, een persoonlijk verhaal over de transformatie van bipolariteit (depressie) geschreven door Yama Voorhorst.

Jarenlang heb ik me afgevraagd of er geen andere, meer natuurlijke behandeling mogelijk  zou zijn voor psychische problematiek. Ik had nooit het gevoel dat er mensen geneesden, wel dat er jarenlange medicatie volgde. En deze medicatie gaf vaak zichtbaar de nodige bijwerkingen.
Wat een verademing om dit boek te lezen. Het is een persoonlijk verhaal en daarmee niet 1:1 op iedereen van toepassing of klakkeloos over te nemen. Maar het geeft heel veel zicht op de weg die Yama heeft afgelegd. Zo kon ze de persoon worden  die ze eigenlijk altijd al was diep van binnen. En daarmee biedt ze hoop dat het kan en geeft ze een totaaloverzicht van alles wat haar hierbij geholpen heeft. Loslaten van alles wat je aangepraat is, goed voor je lichaam en geest zorgen, regelmaat en ook vooral delen wat er in je omgaat en open staan om liefde te ontvangen. Dat lijkt gemakkelijk in één zin, maar daarvoor is het nodig de huidige situatie om te buigen naar een geheel andere leef- en zienswijze. Het verhaal neemt je gemakkelijk mee in haar ervaringen.
Het is onderverdeeld in vier hoofdstukken: Eén gaat over haar jeugd, de doolhof van de geestelijke gezondheidszorg, alternatief- en regulier, maar vooral over tussen de wal en het schip. Het tweede gedeelte gaat over te komen van lijderschap naar leiderschap. Ze vertelt hoe ze  de verantwoordelijkheid voor haar leven weer in eigen handen neemt. Vervolgens over, van medicatie naar meditatie. Dit gaat over bevrijding uit de greep van de psychiatrie en over helen. En het vierde deel gaat over, van waanzin naar wijsheid. Hoe haar ziekte als leerschool heeft gediend om haar specifieke gave te ontplooien. Yama Voorhorst begeleidt nu persoonlijke, spirituele en collectieve ontwikkelingsprocessen van individuen, partners en groep om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen proces, waardoor ook zij  hun volledige potentie kunnen gaan inzetten.

Voor iedereen een aanrader om te lezen, maar zeker als je zelf of je naasten te maken hebben met bipolaire stoornissen of andere psychische problematiek. En voor hulpverleners is het eigenlijk verplichte literatuur.

Agnes Heethaar, 't Natuurlijke Huus

Ik vind het een mooi boek wat in beeld brengt hoe Yama’s leven zich gevormd heeft, nooit heeft opgegeven en haar eigen-wijze weg heeft gevonden uit het systeem van psychiatrie. Inspirerend! Het voedt mij in mijn pad. Er zit zoveel herkenbaarheid in, dapperheid en kracht om te blijven gaan voor jezelf en het doorbreken wat je niet meer dient. Heel mooi. Ik ga ook mijn weg en ik geloof dat er voor mij ook nog vele mooie deuren zullen opengaan. Dit verhaal bevestigt daarin wat ik ook voel.

Joyce van Dun

Dank voor jouw unieke bijdrage aan de 5e editie van de Crazywise conferentie. Jij hebt hier een ei gelegd; iets nieuws en moois wat verder uitgebroed mag worden. We staan aan de ‘wieg’ van dat kwetsbaarheid, sensitiviteit en ‘gekte’ vaker tot gave mag worden. Succes met het verder begaanbaar maken van dit pad!

Angèle, José, Dieuwke, Ruud, Jacco en Anna, Team Crazywise Conferentie 2019

Erg duidelijke boodschap voor het GGZ en hulpverleners. Er zouden meer evaringsdeskundigen op dit gebied ingezet mogen worden, die als vrijwiliger niet hun uitkering meteen op het spel gaan zetten. Uitgebreide cursus aanbieden via UWV om zodat de lotgenoten die dat willen en aankunnen weer iets nuttigs terug kunnen doen voor de maatschappij. Zo dat ook het stigma verdwijnt! Want iedereen kan dit overkomen, maar heeft ook de mogelijkheid zich ZELF te genezen, onder de juiste begeleiding, en dat is vaak niet het reguliere circuit.

Herwin van den Eijnden, via Boekenwereld.com

Ik vond het een prachtig boek. Ik werd er in de boekenwereld direct naartoe getrokken, ik móest het lezen. Eerlijk en oprecht en hoe je je zelf kan helen als je je laat leiden door je eigen kracht van binnen en niet naar de opinie van buitenaf. Als je echt gaat luisteren naar jezelf dan vindt transformatie plaats en dat vond ik zo mooi aan dit boek. Dat beschrijft dit boek.

Angela, via Boekenwereld.com

Wat heeft me geraakt en wat heb ik eraan gehad? Wat ik eraan gehad heb is het inzicht dat zelfs zo”n heftig ziektebeeld, misschien niet eens een ziekte is, maar symptomen van een doodlopend spoor in onze maatschappij. Ik heb gelukkig geen vergelijkbare ziekte, maar worstel wel van kinds af met de gangbare weg die ik “ingeduwd” werd, met de beste bedoelingen, waar geen ruimte was voor spirituele ideeën. En ik geloof dat ik daardoor wel te maken heb gekregen wat lichtere “stoornissen” die veel impact op mijn leven hebben gehad. Na het lezen van dit boek geloof ik dat daar juist een kracht achter schuilt. Een fijngevoeligheid die onderdrukt is. Ik wilde ook niet meer voelen. Ik geloof nu nog meer dat mijn lastige eigenschappen die ik liever kwijt dan rijk ben, het onderzoeken waard zijn. In plaats van ze te bestempelen, met of zonder etiket, als beperkend of iets dergelijks. Dankjewel Yama, dat je jouw verhaal hebt opgeschreven en uitgegeven. Dat ik het heb mogen lezen.

Loeseke, via bol.com

Ik vind het een enorm mooi, kwetsbaar boek van een moedige vrouw. Het boek brengt in beeld hoe haar leven zich gevormd heeft, ze nooit heeft opgegeven en haar eigen-wijze weg heeft gevonden uit het systeem van de psychiatrie. Inspirerend! Het voedt mij in mijn pad. Er zit zoveel herkenbaarheid in, dapperheid en kracht om te blijven gaan voor jezelf en het doorbreken wat je niet meer dient.
Voor eenieder die vast loopt in het leven, zoekend is naar meer van zichzelf, tegen muren oploopt vanuit conditioneringen en eigenlijk iedereen die geïnteresseerd is in persoonlijke ontwikkeling!
Naast het boek biedt Yama ook geweldig werk om bij te dragen aan je persoonlijke ontwikkeling.

Regenboogje, via bol.com

Ik heb het boek gelezen en mijn leven is erdoor veranderd! Ik werd gesterkt in mijn eigen gevoel dat een ‘diagnose’ niet voor altijd hoeft te zijn en dat ik niet gedoemd was de rest van mijn leven in een ‘chemische dwangbuis’ door te brengen. Ik ben gaan stralen inderdaad door door te gaan met het – soms eindeloos lijkend – proces van (zelf)heling. Wat heeft het me veel gebracht: ik word over drie weken 60 jaar en de rest van mijn leven kan beginnen in stralende gezondheid en levenslust! Dankjewel Yama voor je prachtige boek en dito andere werk.

Vera van de Vrugt

Blij met mijn nieuwe boek: ‘VAN STOORNIS NAAR GAVE’, waarvan ik gister naar de Boek Lancering was geweest, was Nice!

Het boek gaat over / en is geschreven door een PowerVrouw die haar ziekte heeft om weten te keren naar een GAVE/ Kracht. Een transformatie / ( zelf-) helingsproces , van de reguliere (hulpverlenende) zorgsector met de reguliere medicijnen (die niets meer konden betekenen voor haar op het laatst en die haar vergiftigde) naar Zelfonderzoek, Inner Body&SouL work (meditatie, yoga, werken met de kracht van Icaro’s, sound , onderzoeken/ omgooien van voeding, enz). Werken met  PlantMedicijnen en Shamanisme. GeWeLdiG, voor Mij WEER een bewijs dat je jeZelf Kunt HeLen / Genezen.. Door de schaduwen in jezelf juist te gaan verkennen en onderzoeken … door te kijken wat ze je te vertellen hebben … Transformatie! Je wordt niet voor niets ziek… Alle ziektes en kwaaltjes zouden je een hoop kunnen vertellen/leren. IK geloof daar in. Zoek het niet Buiten jeZelf , zoek het inwaarts… Dank je wel lieve Yama Voorhorst, dat je jouw verhaal wilt delen, met ONS allemaal, met de WERELD… en dank voor de mooie songs.

So Sarah

Ik bestempelde mezelf niet echt letterlijk als iemand met een stoornis, maar toch wist ik dat diep vanbinnen dat dit boek wel eens van toepassing zou kunnen zijn. Veel dingen die ik in het boek las hadden autobiografisch kunnen zijn: psychiater die het niet weet, medicatie helpt niet, lage bloeddruk, migraine, gewicht, stilgevallen darmen, ruis, kakafonie van stemmen … En zo ging het verder … eetproblemen, het ‘gelukkige’ masker naar vrienden en familie, inspiratie voor schrijven slaat op hol in mentale chaos, enz. Zo moedig van de auteur om dit allemaal te schrijven en te delen. En wat betreft het sjamanistisch standpunt… het boek werkt echt ‘helend’. Het boek brengt Liefde bij je in huis, in je hart.

Katrien S.A., via Boekenwereld.com

Prachtig boek  wat  mij  ( als  niet-bipolair)  zeer  veel  inzichten  heeft  gegeven  die  ik  in  mijn  dagelijkse  leven  heb  geïntegreerd.  Dank  je  wel  Yama.

Johan Huver

Heel fijn geschreven, het neemt me helemaal mee. Zo geweldig om de reacties van mensen te lezen waarvoor het echt life changing was. Een groter compliment bestaat er niet. Respect voor jou lieve vrouw. Wat doe je het toch goed! 

Corien

Vanochtend begonnen in het boek van Yama Voorhorst en ik kan niet stoppen met lezen (terwijl ik eigenlijk vind dat ik nog van alles ‘moet’, maar hee…morgen weer een dag). Ontroerd en geraakt…. wat een mooi, dapper, krachtig en ‘open’ boek. #aanrader.

Mariëlle Boucherie

Vandaag heb ik je boek in een keer uitgelezen. Wat een verhaal! Ikzelf heb ook het nodige meegemaakt; vooral de laatste psychose (2012) was erg heftig (gestopt met medicatie zonder overleg). Ik had me er al bij neergelegd niet meer zonder de medicijnen te kunnen, maar na jou verhaal heb ik enige hoop dat dat misschien toch haalbaar is (maar zeker niet meer op eigen houtje). Bedankt voor je inspiratie en je verhaal. 

Maurice

Ik heb het boek net uit vandaag. Woorden schieten tekort. Bewondering, herkenbaarheid en hoop om ook door deze grote transformatie te gaan. Dank je om wie je bent, dank je om zoveel mensen aan te raken met je boek.

Cindy Kessels

Een grote grote aanrader. Ik kan niet stoppen met het lezen van dit bijzondere verhaal van deze bijzondere vrouw die deze zomer in Frankrijk op mijn pad kwam. Daarnaast is de timing van haar boek magisch perfekt voor mij. Dankjewel Yama dat je je verhaal zo open deelt. Zeker een steun & hulp voor mij op dit moment. De rauwheid, eerlijkheid, menselijkheid, kwetsbaarheid, en ook de kracht, liefde en dankbaarheid waarmee je je verhaal hebt gedeeld is voor mij echt heerlijk en verfrissend. Echt “something real”! Dankjewel. Ik bewonder de intensie van jouw pad. En herken er ook dingen van mezelf in. Ik heb er veel aan.

Anna Begas

Ik heb gelukkig zelf geen vergelijkbare ziekte, maar worstel wel van kinds af met de gangbare weg die ik ‘ingeduwd’ werd, met de beste bedoelingen, waar geen ruimte was voor spirituele ideeën. En ik geloof dat ik daardoor wel te maken heb gekregen wat lichtere ‘stoornissen’ die veel impact op mijn leven hebben gehad. Na het lezen van dit boek geloof ik dat daar juist een kracht achter schuilt. Een fijngevoeligheid die onderdrukt is. Ik wilde ook niet meer voelen. Het boek heeft me geraakt en ik heb er veel aan gehad. Wat ik eraan gehad heb is het inzicht dat zelfs zo’n heftig ziektebeeld, een bipolaire stoornis, misschien niet eens een ‘ziekte’ is, maar symptomen van een doodlopend spoor in onze maatschappij. Ik geloof nu nog meer dat mijn lastige eigenschappen (die ik liever kwijt dan rijk ben) het onderzoeken waard zijn. In plaats van ze te bestempelen, met of zonder etiket, als beperkend of iets dergelijks. Dankjewel Yama, dat je jouw verhaal hebt opgeschreven en uitgegeven. Dat ik het heb mogen lezen.

Loeseke

Het is razend knap hoe Yama enerzijds haar diepste dalen en innerlijke zoektocht met de lezer deelt, terwijl ze anderzijds ook de reguliere behandelaars hun woord laat doen door haar verhaal te larderen met passages uit haar patiëntendossier. Voor mij een ijzersterke manier om te laten zien hoe lastig het is om je niet holistisch te laten behandelen; het geheel is zoveel meer dan de som der delen. Mooi hoe de ondergewaardeerde plantmedicatie Ayahuasca in dit boek de aandacht krijgt die het verdient. Een must-read voor iedereen die bekend is met BPS en zich afvraagt of er meer mogelijk is dan de huidige voornamelijk medicinale symptoombestrijding binnen de GGz.

Karin Bartels